En Ekonomik Matbaa

Euro 34.8231 | Dolar 32.5815 90 553 132 11 00 bilgi@ekobaski.com
ÜYE GİRİŞİ
Şifremi Hatırlamıyorum
PAROLARMI UNUTTUM
KAYIT OL

Standart Broşür Ölçüleri Nelerdir ?

Brhttps://ekobaski.com/brosur-baski-fiyati-hesaplamaoşür çalışmalarında tasarım işlerinin önemi ne kadar büyükse kullanılacak olan kağıt boyutlarının da değeri o kadar fazladır. Bunun nedeni yapılacak olan tasarım çalışmalarında kullanılacak olan kağıdın boyutlarına göre değişkenlik göstermesidir. Bir tasarımcı tarafından tasarımı yapılacak olan broşürlerin hangi boyutlarda kullanılacağı sektörle de alakalı bir konudur. Günümüzde tek yüzlü, ikiyüzlü ve çok sayfalı olarak hazırlanabilen broşürlerin en büyük ölçüler A2 kağıt boyutlarıdır. A2 kağıdın ölçüsü 40 x 60 cm olmasından dolayı oldukça detaylı çalışmalar yapılabilir.

Konusunda uzman olan tasarımcıların yapacakları çalışmalar ile şekil alacak olan kağıtlar genellikle reklam çalışmalarında kullanılır. Market önlerinde veya dükkan köşelerinde kullanılabilen broşürlerde genelde A2 boyutundadır. En büyük broşür kağıdı olan A2 kağıtlar en az kullanıma sahip olan kağıtlar olarak göze çarpar. Broşür denildiğinde daha küçük kağıtlar akla geldiği için en çok kullanılan broşür ölçüleri de el ilanı şeklinde hazırlananlardır. Bu sebeple en çok kullanılan broşür kağıt ölçüleri genel olarak daha küçük kağıt ebatlarına sahiptir. El ilanı şeklinde olan küçük ölçüler A6 (10 x 15 cm) veya A5 (14 x 20 cm) ölçülerinde olur. Küçük ölçülerde yapılmasının nedeni broşürlerin kişiler tarafından daha çabuk algılanmasını sağlamaktır. Bu durumda en çok kullanılan broşür ölçüleri sorusu kadar standart ölçüler nelerdir sorusu da tasarımcılar için önemlidir.

Tasarımda Broşür Ölçülerinin Önemi

Kullanılacak olan alana göre broşür kağıtlarının boyutları değişkenlik göstereceği için, tasarımcıların öncelikle çalışma alanlarını belirlemeleri gerekir. Buna göre yapılacak olan tasarımlarda ne kadar görsellik kullanacağına karar verecek olan tasarımcıların hangi broşür ölçüsünü nerede kullanacağını da bilmeleri gerekir. Her çalışmada kullanılacak olan kağıtların boyutuna daima çalışmadan önce karar verilmesi gerekilir. Bunun nedeni çalışma sırasında tasarım programlarına kağıt boyutlarının girilmesi ve tasarımın kağıdın boyutuna göre şekillenmesidir. Tasarımda broşür ölçülerini öneminin büyük olmasından dolayı çalışma alanı hakkında bilgi sahibi olması gereken tasarımcılar, ancak bu şekilde başarılı tasarım çalışmalarına imza atabilir. Günümüzde tasarımcıların en sık kullanılan broşür ölçülerini bilmeleri ve en doğru kağıt seçimlerini kullanmaları şarttır. Tasarım çalışmalarında görsellik kullanan tasarımcılar için daha önemli olan broşür ölçüleri, kullanılacak olan görsellerin çözünürlük ayarlarını da etkiler.

En Çok Kullanılan Broşür Ölçüleri

Günümüzde broşürler tanıtım ve reklam amaçlı olarak kullanıldığı için el ilanı şeklinde tasarıma sahip olanlar daha fazla tercih edilir. Tasarımcılar “standart broşür ölçüleri nelerdir?” sorusuna en çok kullanılan broşür ölçülerini verecektir. En sık kullanılan broşür kağıdı ölçüleri A5 (15 x 21 cm) ve A4 (29,7 x 21 cm) ölçüleri olduğuna göre standart broşür ölçüsü de A5 ve A4 olacaktır. Zaten küçük ölçülerde hazırlanacak olan broşür tasarımları daima daha etkili olur. Hem görselliğin hem de içeriğin sığabileceği tasarımlar kişilere daha çabuk ulaşan tasarımlardır. Oldukça etkili bir çalışma gerektiren broşür tasarımları her zaman için standartlara uygun şekilde, yapılması gerektiği gibi yapılır. Daha iyi bir iş çıkaracak olan tasarımcılar ve diğerleri yapacakları tasarımlarda bu ölçüleri kullanır ama içeriği başarılı olan amacına ulaşır. Ayrıca bu ölçüler seri baskıya da verilebildiği için daha ekonomik olarak basılma imkanına sahiptir.

Tanıtım Çalışmalarına Kullanılan Broşür Ölçüleri

Etkin olarak kullanılan reklam ve tanıtım çalışmaları broşürler ile desteklenebilir. Yapılacak olan broşür tasarımları genellikle destekleyici olarak kullanılsa da bazı durumlarda direkt reklam aracı olarak da kullanılabilir. Bazen A3 (30 x 40 cm) bazen de A2 (40 x 60 cm) kağıt ölçüleri tercih edilir. Çalışma yapılacak olan alanlara göre çeşitli broşür boyutları kullanılabilir. Etkin bir seçim yapan dizaynırlar doğru kağıt boyutu tercih eder. Bu nedenle, uzman bir tasarımcı ile çalışan firmalar her zaman için en doğru kağıt boyutunu kullanmış olur. Büyük kağıtlar ile görsel çalışmalar yapabilen firmalar daha küçük boyutta alacakları baskılar ile de afiş veya el ilanı şeklinde çalışmalar yapabilir. Bu durumda “standart broşür ölçüleri nelerdir?” sorusunda akla ilk olarak gelen A4 ve A5 kağıt boyutları, yerini sektöre göre çelişkiye bırakır. Yani her sektör için standart ölçü değişim gösterir.

Broşür çalışmaları ilkelerinde hedef kitleye ulaşacak olan tasarımcıların yapacakları tasarımlar ve kullandıkları kağıt boyutları da bu sebeple oldukça önemli konulardır. Ayrıca broşür çalışmalarına kullanılacak olan renkler de boyutlara göre değişkenlik göstereceği için tasarımcıların kesinlikle en doğru kağıt boyutlarını tercih etmesi gerekir. Bu sayede kişinin tasarım zekası ve yeteneği de ortaya çıkmış olur. Zaten konudan konuya ya da sektörden sektöre farklılık gösteren detaylar net şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu kolaylık içinde tasarım yapan kişinin yanlış bir boyut seçmesinin oranı çok azdır. Bu durumda ortaya çıkabilecek ürün için kullanılan ilk detay hazırlanmış olur. Diğer detaylar ise kullanım amacına ve renklere uygun şekilde hazırlanır. Çoğu zaman tasarımcı kendi işine odaklanırken detayları bütün olarak düşünür. Ancak uzaktan kendi bakış açısı ile değil de broşürü eline alan kişinin bakış açısı ile ona sunmak istediklerini aktarması gerekir. Küçük bir alanda büyük işler başarmak buna denir.